Lamine Parke

Lamine Parke, ham maddesinin tamamı veya bir bölümü doğal ahşap olan, 2 veya 3 katmanın birbirine yapıştırılması ve en üst katmanında nitelikli ağacın kullanılması sureti ile imal edilen, uzun ömürlü ve dekoratif bir zemin kaplama ürünüdür.

Orta katmanında doğal ahşap kullanılabileceği gibi HDF de kullanılabilmektedir. HDF, yüksek yoğunluklu fibo tahta anlamına gelmekte olup sıkıştırılmış ahşap elyaftan imal edilen, insan yapımı bir kompozit panel ürünüdür. Suya ve neme karşı tamamen doğal ürünlere oranla daha dayanıklıdır; Özellikle yüzer sistem döşemelerde ağır malzeme olmasından ötürü zemine daha iyi oturur ve akustik açıdan daha iyidir. Doğal malzemelerdeki gibi çalışma yapmaz.  

Lamine Parke çeşitleri 3 katmanlı ve 2 katmanlı olarak kullanılabilir. Her iki çeşitte de üst katman değerli ağaçtan oluşmaktadır. Ağacın doğrudan kendisi bulunur. Zemin döşendiği zaman sadece bu katman görünür ve cilde temas sağlanır.  Orta katman, yumuşak ağaçtan oluşabileceği gibi HDF’den de oluşabilir. Alt katman yumuşak ağaçtan oluşmaktadır. 2 Katmanlı lamine parke de ise değerli ağaç tabakası uygun kalınlıktaki kontrplakla birleştirilmektedir. Alt katmanlarda genellikle düşük değerdeki herhangi bir ağaç ya da kontrplak kullanılmaktadır. İki katmanlı olarak üretilen lamine parkeler üç katmanlı lamine parkelere göre daha esnek bir malzemedir. HDF’li veya Kontrpalklı ürünler yerden ısıtmalı ortamlarda özellikle tercih edilmektedir. 

Lamine parkeler giderek doğaya daha yakın şekli ile sadece zeminlerde değil farklı alanlarda dekoratif amaç ile de kullanılmaktadır. 

Lamine parkeler su ve nemden etkilenebilen ürünlerdir. Bir bakıma bu 2 etmen laminenin düşmanıdır. Bu yüzden orta katmanın görevi çok önemlidir. Özellikle HDF ve Kontrplak ürünü standart bir ara katmana (gürgen vb.) nispeten daha dayanıklıdır.

 

Neden Lamine Parke?

Lamine parkeler; laminat parkeler gibi sadece görünümden ibaret olmayıp , doğal ürünlerdir. Laminat parke üretimi en basit tabiriyle matbaa usulü ile boyanan ve istenilen desenin verildiği kağıtların sıcak press yöntemi ile basılıp sertleştirilip daha sonra farklı yapıştırıcı çeşitleri ile levhalara yapıştırılması ile yapılır. Yani doğal değillerdir. Lamine parkede ise gerçek ağacın sıcaklığını hissedebilirsiniz. Ortama doğal bir hava verir. Bünyesinde toz barındırmaz. Temizliği kolaydır. Farklı renk ve seçeneklerinden ötürü dekorasyonun vazgeçilmez parçasıdır.  Sistre ve cila yapılabilir. İyi bir bakımla uzun ömürlüdür. Akustik açıdan çok iyidir. Montajı kolaydır ve hızlı döşenir. Yerden ısıtmalı zeminler için uygundur. Döşeme işlemi bitince, hemen eşyalarınızı yerleştirip oturmanıza olanak sağlar. İlk döşeme sonrası sistre ve cila gerektirmez ama masif parkeler gibi defalarca sistre edilebilir. Lamine parkeler paketlerinden cilası bitmiş ve kullanıma hazır olarak çıkar. Yüksek frekanslı seslerin yutulmasını sağlayarak akustik olarak da konforlu bir ortam sağlar. Doğada giderek azalan değerli ağaçlar sadece en üstte kullanıldığı için çevre dostudur. Lamine parkeler mikrop ve bakteri barındırmaz ve elektrostatik ortam oluşturmaz. 

Lamine Parke seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Mekanın bütünlüğünü sağlayan ve dekoratif bir parçası olan parkeler, evin içerisinde tamamlanmışlık hissi ve sıcak bir ortam yaratır. Bu nedenle, parkelerin uzun süre kullanılması açısından seçilen malzeme, renk, ebatlar ve ağaç çeşitleri gibi detaylar önem arz eder.

 

Ebat Seçimi

Görsel açıdan büyük mekanlarda parkenin kendini gösterebilmesi için daha geniş ve uzun ürünler tercih edilmelidir. Ürünün kendini gösterebilmesi için macar ve balıksırtı ürünlerde de yine geniş metrekareli alanlar aranmalıdır.

Renk Seçimi

Güneş görmeyen, küçük mekanlarda açık ürünler tercih edilmesi uygun olur. Ayrıca kullanacağınız mobilyanın kaplama veya kumaş renkleri, duvar boyası, parke rengini etkileyebilecek unsurlardır. Bunların arasındaki ahenke de önem vermek gerekir. Eviniz çok ışık alıyorsa koyu renk parkeleri tercih edebilirsiniz. Koyu renk mekanın olduğundan daha küçük, açık renk ise olduğundan daha geniş ve ferah algılanmasına yol açar. 

Pah Durumu

Parkeler arası pah olması görsel açıdan farkındalık yaratsa da; fazla pah bırakılması durumunda, bu bölgelerin zamanla kirlenip toz tutabileceğini de unutmamak gerekir.

Seleksiyon Seçimi

Mekana döşeyeceğiniz parkelerde budak, kuş gözü gibi doğal oluşumlar evinize farklı bir hava katabilir. Özellikle koyu renklerde farklı bir ortam oluşturmaktadır. Açık renk parkelerde ise daha öne çıkmaktadırlar. Rustik ürünlerde ise renk farklılıkları, siyah damarlar görülmektedir. Seçimi tamamen sizin zevkinize kalmıştır.

Lamine Parke Döşenmesi

Parkeler yüzer veya yapıştırma sistem olarak 2 şekilde döşenir. Yüzer sistemde parkeler birbirlerine yapıştırılır veya kliklenir. Yapıştırma sistemde ayrıca yere tutkal ile yapıştırılır. Esnekliği hissetmeme ve akustik açıdan yapıştırma daha başarılıdır. Fakat BVT ürünlerinde HDF veya Kontrplak kullanılması ve nispeten daha ağır malzeme olması, yüzer sistemin daha başarılı olmasını sağlamaktadır.

Parkeler döşenmeden önce şap’ın durumuna bakmak gerekir. Kısaca şap’ın düzgün atılmış olması gerekmektedir. Girintili çıkıntılı, çukurlu, kalitesiz şap parke için de sorun olacaktır. Parke döşenecek zemin seviyesi her noktada aynı olmalı, çukur ve engebeler düzeltilmelidir. Bu durum parkenin düz bir görünüm yaratmasını sağlayacaktır. Parke döşemesi yapılmadan önce, binanın tüm su tesisatı kontrol edilmeli, herhangi bir sızıntı durumda parkelerin zarar görmemesi için önceden önlem alınmalıdır.

Parke altı şiltesi parkenin seneler boyu kullanılması, izolasyon ve akustik açıdan önemlidir. Mekan içindeki ve alt kata giden ayak sesini azaltma, basınca karşı direnç sağlama, şap hatalarını kapama, nemden koruma, ısı izolasyonu gibi görevleri vardır.

Parkelerin birleşim yerleri, cilası, katmanları birbirine bağlayan tutkalı, renk uyumu çok önemlidir. Parkeler arası milim fark olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde tırnak yapma gibi sorunlarla karşılaşılır.

Duvar diplerinde 1 cm civarı boşluk bırakılır. Bunun sebebi de laminelerin çalışacabilecek olmasıdır. Bu boşluklar süpürgelik ile kapatılır. Genelde uzun kenara paralel ve ışığa dik olarak döşenir. Evin mimarisine göre değişebilir.

Yerden ısıtma olan mekanlarda parke seçimi de önemlidir. Sıcak soğuk farkına dayanıklı, genleşmelerde zarar görmeyen, ısıyı çabucak ileten ürün olmalıdır. Özellikle HDF ve Kontrplak ürünler bu konuda çok başarılıdır.

Lamine Parke Tamiratı

Parkelerin tamiratında sistre-cila; rötüş kalemi ile düzeltme; lokal değişim gibi seçenekler mevcuttur. Sistre, zımparalama anlamına gelmektedir. Zedelenme , çizilme, içe göçme gibi durumların çoğalmasıyla parkenin ilk görünümünden uzaklaşması sonucu uygulanır. Her ne kadar komple tamirat, yeni gibi görünse de dezavantajları da mevcuttur. Mekanın boşaltılması, zımparalama sırasında çıkan tozlar, parke üstü fırçalamaların kaybolması, UV Homojen cilanın kalkması, maliyeti gibi durumlar söz konusu olmaktadır.

Yüzeysel çizikler için rötüş kalemleri ve cilası kullanılabilir. Eğer odanın tamamında değil de birkaç parke üzerinde derin çizikler, çukurlar mevcutsa lokal değişiklik de yapılabilir. Fakat bunun için ilk alımda birkaç metrekare ürünün de yedek alınması uygun olacaktır.

Şişme olayı da en can sıkıcı konulardan biridir. Öncelikle şişmeye sebep olan her türlü su ve nemi ortamdan uzaklaştırmak gerekir. Tesisat boruları kontrol edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Aşırı şişmede parke komple değiştirilmelidir. Parkeler döşenmeden önce zemin mutlaka bir nem ölçer cihazıyla kontrol edilmelidir. Nemin yüksek olduğu mekanda döşeme yapılmamalıdır.

Lamine Parke Bakımı

Lamine parkelerin bakımı da çok önemlidir. Öncelikle kuru bir bez ile üzerindeki tozlar ve lekeler giderilmelidir. Rutubet ve su’dan korunmalıdır. Topuklu ayakkabılar ile üzerinde gezilmemelidir. Mobilya altlarında keçe gibi ürünler kullanılmalı; ağır malzemeler çekiştirilmemelidir. Üzerine su gelmişse hemen alınmalıdır. Amonyak içeren solvent temizleyiciler kullanılmamalıdır. Odada nem oranı %30-60 arası olmalıdır. Ahşap temizleyici ürünler kullanılmalıdır.

...
Meşe
Egzotik Ağaçlar

Seleksiyon

          

Yüzey

Fırçalı Yüzey – Ahşabın doğal yapısını öne çıkarmak için yüzeye uygulanan fırça işlemidir. Mat cila kullanılan işlemde isteğe göre derin fırçalama işlemi de yapılabilir.

 

Cilalı Bitiş -  Neme, kire ve çizilmelere karşı üst katman ağacın üzerine uygulanan koruyucu tabakadır.

 

Yağlı Bitiş – Ağacın doğal görünümünü koruyan, dokusunu hissettiren bitiştir.  

Katmanlar

Plaka Görünümü